T-celler

T-celler är kroppens skydd mot virus och har ett immunologiskt minne som gör  att kroppens eget försvar kan aktiveras för kända virus som man tidigare utsatts för. Vi erbjuder nu testning för t-celler för att se om man har skydd mot covid-19 med anledning av genomgången infektion eller vaccinering. 

Priser

T-cellstest: 1 700 SEK

OBS – erbjuds endast i Stockholm

FAQ

T-Celler är en viktig del i vårt immunsystem och bestämmer hur kroppen ska bekämpa virus eller bakterier.

T-cellerna letar upp och dödar celler som är infekterade med virus. När infektionen är över, har T-cellerna ett slags ”minne” som ger immunitet mot viruset.

T-cellerna har ett slags ”minne” som ger immunitet mot viruset. Att bli immun är alltså ett förenklat uttryck av att kroppen bildar ett T-cellsminne, eller så kallat immunologiskt minne av en sjukdom. 

Om det påvisas att du har T-celler innebär det att du vid en infektion med samma virus snabbt får ett kraftfullt immunsvar. Detta betyder att du sannolikt får lindriga symptom eller att du inte alls märker att du är sjuk.

Testet tas i form av ett blovprov som tas i armen (venöst blodprov). Provet skickas till laboratorium som analyserar testet.

Svaret anger om du har t-celler eller inte 

Testsvar sänds till dig via e-mail efter ca 3 dagar

En genomgången infektion av covid-19 kan ge antikroppar, men inte alltid. Istället kan skydd skapas i T-cellerna. 

En studie på Karolinska Institutet visar nu att så många som 50 % av de som genomgått covid-19 inte alls utvecklar antikroppar, utan istället utvecklar en immunitet via T-cellerna.