Covidbevis

eHälsomyndigheten har tagit fram covidintyg, genom ett europeiskt samarbete, som innebär att intyget är giltigt för användning i hela Europa.

Hedda Care är godkänd partner till eHäsomyndigheten för att ställa ut intygen och en av få aktörer som idag kan erbjuda dessa intyg.

Det varianter som Hedda Care kan utfärda är: 

  • Testbevis = intyg baserat på negativt covidtest, för resa inom EU
  • Tillfrisknandebevis = intyg som bekräftar positivt covid-test

 

Så här går det till för testbevis för resa: 

  • Ta reda på vilka regler som gäller för landet du ska resa till
  • Boka tid hos Hedda Care
  • Provet tas av utbildad personal och analyseras
  • Om provresultatet är negativt skapar e-Hälsomyndigheten ett testbevis som skickas till din digitala brevlåda (tex Kivra).
  • Om du inte har en digital brevlåda, be att få intyget utskrivet (OBS – det kan endast lämnas ut under gällande öppettider för mottagningen)

FAQ

Covidbevis kostar inget extra utöver kostnaden för ditt prov.

För att få ditt digitala testbevis från eHälsomyndigheten behöver du ha svenskt personnumer som är kopplat till en digital brevlåda (tex Min myndighetspost eller Kivra). Det kräver även att du har digitalt bank-id (e-legitimation). Innan du besöker mottagningen behöver du ombesörja att du har detta för att snabbt och smidigt få ditt intyg. 

Om du inte har svenskt personnummer, digital brevlåda eller e-legitimation/bank-id kan du få testbeviset utskrivet. Notera dock att Hedda Care endast kan lämna ut utskrivna testbevis under mottagningens öppettider vilket är begränsat. Hör med medarbetarna på din lokala mottagning för aktuella öppettider så att det fungerar i förhållande till din avresa.

Testbeviset från eHälsomyndigheten är framtaget som ett samarbete mellan alla europeiska länder och är från och med mitten på augusti 2021 det enda godkända intyget vid resa i Europa. 

För resor utanför Europa gäller olika regler i respektive land, för vilka intyg som är godkända.

Hedda Care har intyg som är anpassade och godkända för länder utanför Europa som vi kan erbjuda, utöver de europeiska testbevisen. 

Hedda Care erbjuder de tester som är godkända inom EU enligt sammanställning av EU-kommissionen och Health Security Commitee. 

De godkända testerna är:

> NAAT (nucleic acid test amplification), även kallat PCR-test eller RT-PCR

> RAT (rapid antigen test), även kallat antigentest vilket är ett snabbtest för covid

Testbevisen fås snabbast om du har en digital brevlåda (tex Kivra). 

Om du tar ett antigentest erhåller du ditt digitala testbevis till din digitala brevlåda senast samma kväll som testet tas. 

Om. du tar ett PCR-test erhåller du ditt digitala testbevis till din digitala brevlåda beroende på när du tar testet.  Prover tagna innan kl 11.00 ger dig testbevis till din digitala brevlåda samma kväll. För PCR-prover tagna efter kl 11.00 erhålls det dagen efter på kvällen. 

Utan en digital brevlåda innebär eHläsomyndighetens regelverk för testbevis att du personligen måste hämta ut ett utskrivet testbevis från mottagningen. Prata med Hedda Care för aktuella öppettider då det är möjligt att hämta upp ditt intyg. 

Informationen på testbeviset är bestämt av eHälsomyndigheten och följer samma mall som för alla europeiska länder. Uppgifterna baseras på information i det svenska folkbokföringsregistret för det angivna personnumret. Inga ändringar kan göras av personinformation från systemet.  Personuppgifterna som anges på intyget är fullständigt namn och födelsedatum.